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Comments on CESR’s Public Consultation on the list of minimum records 

in Article 51(3) of the MIFID implementing Directive 

27th November 2006 

 

General comments 

CESR’s list of minimum records required by MIFID is potentially a helpful compilation of 

various provisions on MIFID level 1 and 2. We also appreciate that CESR is proposing 

this list at this early stage in order for the industry to attend to the list when planning 

implementing measures. 

 

We consider that a minimum list of this kind should reflect only what is required by 

MIFID.  It should retain the flexibility inherent in MIFID to allow regulators and particularly 

firms to determine the most appropriate means to ensure and evidence compliance with 

MIFID’s provisions.  We also strongly recommend that the competent authorities satisfy 

themselves with this list and refrain from adding other specific record items to it.  For 

example, the UK FSA in its recently published policy statement has adopted this 

approach, in line with the ‘intelligent copy-out’ of MIFID.  The UK FSA has stated that it 

does not expect the current proposals to have any impact on firms other than the cost of 

adhering to the increased record-keeping period in the UK from 3 to 5 years.  

 

Question 1: Do you agree that a common list of minimum records in all CESR 

members will benefit investors and industry? 

Yes, if it is sufficiently non-prescriptive, and accompanied by CESR’s encouraging 

Member State authorities not to add other specific record items to this list. 
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Question 2: Do you agree with the content of the list elaborated by CESR?  If not, 

which records should be added or deleted and for what reasons? 

We consider that the list proposed by CESR contains all the information that MIFID 

explicitly requires being recorded.  As regards ‘non-minimum’ records, firms should 

retain flexibility, either as to how they fulfil the general requirement in Art.13(6) of the 

Directive, that “An investment firm shall arrange for records to be kept of all services and 

transactions undertaken by it which shall be sufficient to enable  the competent authority 

to monitor compliance”, or as regards any additional records that a firm might choose to 

keep, such as the complete transaction information reported to regulators.   

 

However, there are some additional CESR requirements e.g. the requirement to record 

“Aggregated transaction that includes a client order”, “Aggregation of one or more client 

orders and an own account order”. We believe that that the general obligation to record 

“Order received or arising or decision to deal taken in providing the service of portfolio 

management” (Art. 7 of the Regulation), “Orders executed on behalf of clients” (Art. 

47(1)a of the Directive 2006/73/EC) and, “Order carried out … and transactions effected 

for own account” (Art. 8 of the Regulation) will cater for the recording needed in these 

aspects. Thus, the two records proposed by CESR mentioned in the beginning of this 

paragraph should be deleted.  

 

Furthermore we do not think that there is an explicit requirement in MIFID to make a 

record of client details according to the Directive Art.19(4) as regards the suitability test 

and (5) as regards appropriateness. The Directive only requires that firms “obtain” client 

details. There are other means of evidencing compliance than maintaining physical 

records at every step of the process, and it should be for firms to make that 

determination.  Given that MIFID Article 13.6 provides a general obligation to maintain 

records sufficient to enable Competent Authorities to monitor compliance, it would be 

wrong for CESR to go beyond this requirement by adding a further layer of prescription 

in this area.   

 

We would also like further clarity on CESR’s proposed definition and application of 

‘marketing communications’ in the minimum record-keeping list.  Minimum record-

keeping requirements should apply only to a narrowly defined class of marketing 

communications to retail clients.  A broader minimum requirement would be impractical 
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to implement because of the very large volume of communications, different marketing 

channels, and the amount of change that communications undergo, especially in the 

wholesale markets.   

 

Question 3: Do you consider that a specific requirement for keeping records of the 

provision of investment advice should be introduced?   

No, we do not think that provision of investment advice should be required to be 

recorded. Given that MIFID Article 13.6 provides a general obligation to maintain records 

sufficient to enable Competent Authorities to monitor compliance, and that there are 

other means of evidencing compliance than maintaining records of the advice given, it 

should be for firms to make that determination, and it would be wrong for CESR to go 

beyond this requirement by adding a further layer of prescription in this area.   Having to 

maintain a minimum record of when advice is given, what information is obtained, and 

the suitability assessment, where applicable, would be impractical and disproportionate.   

 

 

 

 

 


